Äktenskapets 10 budord Del 1

Kommande 2 blogg-inlägg är till dig som har en relation eller vill ha en relation. Det är en investering, eller en välriktad kärleksfull smocka riktat mot ditt hjärta, mot din karaktär.
Det är raka puckar och jag utgår från att vi alla förstår att vi behöver jobba på oss själva.
Vill också först säga, allt jag talar om är i respekt för er som gått igenom kraschar…jag är inte ute efter någon, eller något utan snarare är det så att mitt hjärta brinner för hälsosamma relationer, ja är ”FÖR” sunda äktenskap mer än jag är ‘EMOT’ skilsmässa om du hajar.

OK. Då kör vi! Del 1. 5 budord. Håll i hatten!

1. Du skola icke längre vara en självisk gris
Se inte på ert eget bästa utan tänk på andras. (Filipperbrevet 2:4 SFB)
Att skala bort sin själviskhet, sin stolthet är ett levande dokument, något man alltid kommer få jobba på. Det är nyttigt att reflektera över sig själv! Jag behöver det, på daglig basis. Inte för att bli accepterad, inte för att bli mer älskad av varken Kicki eller Gud, men för att jag VILL bli en bättre man/pappa/vän i mitt liv.
Jag ska vara ärlig. Det finns tillfällen då jag träffar andra och vill ropa, var inte en sådan soffpotatis, sluta vara en självisk luns, kom igen, skaffa dig lite stil, öppna dörren åt damerna, klipp dig, skaffa dig en parfym, sitt inte med kalsonger och en trasig t-sjhirt som luktar skunk och rapa och titta på sporten och sedan undra varför ingen vill ha dig, eller varför det inte blev något….
Bli den där gentlemannen, den personen i förhållandet som är generös, utan baktanke. Jag vet, jag riktade mig direkt till män. Men ni damer, ni får uppgiften att översätta detta till er också.

2. Ni skola fortsätta kommunicera med varandra
Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på. (Efesierbrevet 4:29 SFB)
När 2 gifter sig säger många, dom passar ihop, dom har mycket gmensamt, dom är så stabila, så söta ihop…

Även om man äter från samma bord och sover i samma säng men slutar kommunicera så växer man inte i sin intimitet, snarare bort från sin intimitet

Det finns flera hinder, anledningar som kan hjälpa till växa ifrån varandra.
1. Schema, 2. Barnen. 3. TV/Social Media. 4. Rädsla för konflikt 5. Budord 1
Hur fungerar din älskade? jag tror det är bra att lära sig förstå varandras personlighet. Kanske du berörs av en uppmuntran mer än din älskade. Kanske hon berörs mer av en gåva, eller en praktisk kärlekshandling. Vad är hennes/hans ”kärleksspråk”? Prata med varandra, inte om varandra.
Detta tar oss till budord 3.

3. Ni skola fortsätta lägga vedbitar i den romantiska brasan
Gör minnen, skapa äventyr, prioritera mysiga stunder – tillsammans
Här ska man tänka till. Min fru har framförallt 2 kärleksspråk, ett av dem är kvalitetstid.
Om jag tar tid med henne, utan telefonen, och på toppen av det tänder lite ljus, gör en god macka och en kopp te (får räcka när jag inte är så bra på mat) så känner hon sig sedd och älskad. Om jag hänger tvätten utan att hon behöver fråga mig, eller städa huset innan hon kommer hem.
Fundera, och var inte en slashas. Skyll inte på din personlighet. Håll elden brinnande.

4. Ni skola förlåta varandra. 490 gånger till att börja med
Då gick Petrus fram och frågade Jesus: ”Herre, hur många gånger skall min broder försynda sig mot mig och få min förlåtelse? Upp till sju gånger?” Jesus sade till honom: ”Jag säger dig: Inte sju gånger utan sjuttio gånger sju. (Matteusevangeliet 18:21, 22 SFB)
Vilken bibelvers. Detta är svårt för en del av oss, men nyckeln att kunna förlåta är att först förstå hur ofta man själv behöver förlåtelse. Jag tänker på John Newton. Han som skrev Amazing Grace…han var slavhandlare, men blev kristen. Han sjöng Förunderlig nåd, som frälste ett sådant svin som jag. Att förlåta är inte samma sak som att acceptera, men ett äktenskap utan mycket förlåtelse växer sakta mot ett hårt äktenskap. Prata med varandra om detta med förlåtelse, fråga varandra hur svårt detta är för er.

5. Ni skola respektera varandras integritet och ge varandra space
Dina ögon såg mig när jag ännu var ett outvecklat foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit. (Psaltaren 139:16 SFB)
Detta är viktigt. Du gifter dig med en unik varelse (inte varulv) och låt nu denna person vara unik. Låt denna person få bli som Gud tänkt, mer än det som du tänkt! Jag är spontan och sprallig, lätt till att skämta, min fru är också spontan, men betydligt mer eftertänksam och lugn. Ibland vill jag göra henne mer lik mig, ibland kanske hon vill göra mig mer eftertänksam (förstår henne) Men vi har också insett med åren, man kan inte kliva in och styra upp och förändra en person på ett osunt sätt. Så kom igen, ge varandra lite space.

Ok, vi ska avsluta nu och i slutet av veckan kommer del 2, men jag vill avsluta med att berätta betydelsen av vår gemensamma Gudstro i vårt förhållande.

Vi får kämpa ibland, vi är sura ibland, men vi har ändå bestämt oss, vi ska bli gamla tillsammans, och vi älskar varandra djupt. Vi är överlåtna varandra, vi är också tillsammans överlåtna Jesus Kristus. Han är den som är vårt centrum och vår personliga och gemensamma styrka. Att samlas på söndagar, sjunga lovsång, höra från Bibeln, träffa vänner är oerhört viktigt för vårt förhållande. Jesus är vårt exempel på trohet, på kärlek, på osjälviskhet.

Vi som kyrka tror att Han (Jesus) kan ge ett par, en familj, ett äktenskap en helt annan dimension. Han är vår frälsare, Han förlåter oss vår synd. Min tro hjälper mig att leva utifrån att jag ÄR accepterad och inte jagar acceptans, och även förväntar mig den delen av min fru.

”Jesus puts acceptance before change because he knows the transforming power of his acceptance.”

See you