Äktenskapets Budord Del 2

Hoppas du läst del 1. Annars uppmuntrar jag dig till det.

Hursomhelst, nu kör vi 5 till. Dessa budord har jag snickrat på med hjälp av en brilliant bok skriven av Ed Young.

6. Ni skola tillsammans bygga ett oslagbart team
Där den ensamme blir övervunnen, kan två stå emot. Och en tredubbelt tvinnad tråd brister inte så lätt. (Predikaren 4:12 SFB)
Vad finns det ni kan göra för att bli och FÖRBLI ett bra team? Vad kan ni investera för bara er. Kanske detta gäller speciellt när knotten kommer.

Barn är en välsignelse, men också en utmaning för många par, därför är det bra att påminna sig om att det finaste du kan ge dina barn är ett lyckligt äktenskap.

Det är när barnen är runt 1-4 år många förhållanden knakar. helt enkelt för att man inte har samma tid med varandra, man vaknar på natten, och då vaknar man inte av kärlek och åtrå utan snarare av barnskrik och bajsblöjor…här behöver man tänka till, hur ska man behålla teamkänslan, hur ska man hitta dessa stunder ensamma, när ska man hitta dessa tillfällen för gos! Schemalagd romantik och passion är då kanske ett måste? Mer om detta i ett kommande budord.

7. Ni skola satsa på varandras välbefinnande, inte bara ert eget bästa
Ja, här är vi igen. Nästan som första budordet. Om ni ska titta på en film, vem får välja. När det gäller semester, vem bestämmer. Om det är du, så kanske du ska tänka till och jobba på att låta den andra välja. En annan sak att tänka på är att vara känslig för din älskades säsong i livet. Kanske en tuff tid på jobbet, i släkten. Finns där då, klaga inte, kom inte hela tiden med snabba lösningar.

Ibland, eller kanske ofta behöver vi påminnas om att Gud skapade oss med 2 öron och en mun = lyssna

8. Ni skola omge er med vänner som drar er uppåt, inte nedåt
Vänner som promotar trohet, kärlek och karaktär är superviktigt.
Vänner som vill dra dig bort från trohet, eller från att reparera saker (inte bilen då) är inga bra vänner. Här kommer kyrkan till sin rätt för oss, en levande gemenskap som pushar mig framåt. Som är relevant och äkta, det är en sådan boost i vårt förhållande.

9. Ni skola börja om, igen och igen och igen.
Ett äktenskap har 3 faser kan man säga.
1. Nu kör vi fasen. 2. Musiken dog fasen. 3. Det bästa ligger framför oss fasen
Låt mig förklara kort. Hälften av alla gifta förhållanden bryts i andra fasen, vi behöver lära oss att leva i realitet, och vara mogna i våra relationer. Vi behöver förstå att en konflikt kan vara destruktiv, MEN också konstruktiv.

Genom många samtal och utifrån min egen erfarenhet har jag kommit fram till 2 saker, att in och utgången i många konflikter handlar faktiskt om hur hel på insidan man själv är, och hur vi använder våra ord.

Låt oss alla förstå att en trasig + en trasig blir inte en hel. 50 + 50 är inte alltid 100. Sorry till alla matematiker. Att tänka: – Bara vi gifter oss så blir allt bra är både dumt och naivt!
Även för kristna. Vad jag säger är att vi alla behöver ta ett ansvar för att växa som människa och partner. Du behöver personligen investera i ditt liv, så du blir hel och förblir hel, inte perfekt, men hel.

En person som inte vill växa, inte utvecklas står inte still, han/hon går bakåt!

En annan sak som bör sägas. En relation innebär konflikter, svårigheter. Punkt.
Du lever med en mänsklig människa. Som går igenom säsonger. Och vice versa. Det är här NÖD och LUST kommer in. Till sist i detta budord. Använd inte elaka ord, som orden alltid och aldrig vid fel tillfällen, hota inte med att lämna henne/honom…och be om förlåtelse när du sagt något dumt.

10. Ni skola aldrig sluta dejta med kvalite
Vinn din älskade om och om igen. Pursue her. Att om och om igen boka in små dejter, ut och gå regelbundet, ut och ät. Skaffa barnvakt, gör något annorlunda, älska med varandra i skogen :) , gå på bio, och du – det är bättre med mindre (kortare) dejter än inga alls.

Jag önskar ert äktenskap allt bästa!
Bibeln säger att en tretvinnad tråd brister inte så lätt, Gud är den där tredje länken!

Gud välsigne Dig/Er