Att ha ett generöst hjärta är viktigt för mig

Att ha ett generöst hjärta är viktigt för mig

 – Ett generöst hjärta handlar om att ge, utan att förvänta sig något tillbaka.

Jag är just nu bosatt i Los Angeles, Kalifornien, och går andra året på Dreamcenters bibelskola. Det är en väldigt praktisk bibelskola, med många olika outreach omkring Los Angeles. Dreamcenters motto är ”Find a hurt and heal it” vilket betyder ungefär ”hitta det trasiga  och hjälp till att hela/laga det”.

Redan innan jag började gå på denna bibelskola så hade jag lite av denna livsstil.

Jag är uppvuxen i en familj där det alltid handlar om andra. Det är liksom en självklarhet. ”Det ingår i Olofssons väsen” som min pappa skämtsamt kan säga.

Att gå till kyrkan varje söndag räcker knappt, utan man ska att vara med i ett, två eller helst tre team och tjäna, plus gå på alla extra event. Har någon ingenstans å vara vid jul; vi bjuder in honom. Går på en välgörenhets insamlings gala; ge mer i kollekten än vad du egentligen har råd med. Behöver någon skjuts någonstans; då erbjuder du dig direkt. Är någon sjuk; gör en kopp te, köp medicin & skriv en uppmuntrande lapp.

I det lilla och i det stora så har jag blivit uppväxt med att alltid tänka på andra.

Men jag tror att innan jag åkte till USA så hade jag aldrig riktigt begripit innebörden av vad det betyder att ha ett generöst hjärta, jag gjorde det ”bara för att” typ. Att ha ett generöst hjärta handlar inte bara om vem som ger mest pengar, vem som hjälper till mest, vem som gör mest volontärarbete, osv. Utan det handlar mer om inställningen man har när man gör det.

Gör du det bara för att ”du ska” eller för att ”du måste”; eller gör du det för att du vill?

Detta betyder givetvis inte att man alltid kommer tycka att det är kul.. Vi är alla människor och dåliga dagar kommer och går.

Personligen har jag haft många problem här i USA. I vissa arbeten jag har hjälpt till i har jag känt att jag inte blivit respekterad eller ens uppskattad. Jag har känt mig dumförklarad många gånger för att jag inte förstår språket till 100%. Jag har många gånger gått i perioder då jag haft så mycket hemlängtan att jag varit nära att bara packa ihop väskan och åka hem. Att göra volontärarbete är inte alltid lätt.

Men ett generöst hjärta handlar inte om att man alltid kommer tycka det är kul. Det är lätt att bli bitter och vilja ge upp, speciellt när man inte känner sig uppskattad eller respekterad, trots att man liksom bara vill hjälpa till. Men allting handlar om rätt fokus.

Om man har sitt fokus på att man tjänar Gud, och inte människor, så spelar det ingen roll om man har negativitet omkring sig så länge man gör något gott för Hans rike. Och det behöver inte nödvändigtvis vara att tjäna i kyrkan, även om det självklart är ett väldigt bra sätt, men det kan vara något simpelt. Som att bjuda hem en vän eller kollega på fika, skriva en uppmuntrande lapp till sin mamma, att fylla upp lite extra bensin i bilen till sin syster, att umgås med sin pappa och ge intresse till hans favorithobby, att komma hem med sin brors favorit godispåse eller göra disken så att mannen/frun slipper….

 Ett generöst hjärta handlar om att ge, utan att förvänta sig något tillbaka. Att ge för att du genuint vill, utan att du ens egentligen kanske ”känner för det”.

För i slutändan så ger det så mycket tillbaka. Även om du inte får någon uppskattning eller ens ett litet tack tillbaka; så kommer du må så mycket bättre själv. Dels för att du tjänar Honom med ditt liv och ärar Hans namn genom att ge Hans kärlek till människor omkring dig. Men också för att man mår bra av att få andra att må bra. Det är hälsosamt.

Varje torsdag, lördag och söndag så åker jag till ett av de farligaste och fattigaste ställena i Los Angeles. De flesta över 20 år, de kan ingen engelska, utan pratar bara spanska där, så de jag lärt känna och som jag kunnat prata med är barnen och ungdomarna. Troligtvis kommer nästan alla dessa barn inte minnas mig om några år, trots att jag är där vecka ut och vecka in. Men det får mig inte mindre omotiverad att ge allt jag har de månader jag är här. De kan vara världens mest kaxigaste och uppkäftigaste barn, och ibland önskar jag att jag slapp se dem igen. Men det ändrar inte det faktum att jag fortfarande åker dit varje vecka och försöker påverka deras liv till det bättre. Jag kommer nog aldrig se frukten av vad dreamcenter gör i deras liv, men jag fortsätter ändå att försöka. .

För ett generöst hjärta handlar som sagt om att ge, utan att förvänta sig något tillbaka. Och även om det är jobbigt och svårt; är det så extremt viktigt att fortsätta vara trogen och uthållig i det. Dels för att du själv mår bra av det och dels för att du vet att det tjänar Gud och Hans rike, och att det är det rätta att göra.

Joy Olofsson